Raatteen Maraton

Suomussalmella kerran vuodessa, loppukesästä juostava Raatteen maraton vie maratoniin osallistujat keskelle historian havinaan. Maratonin reitti kulkee nimittäin talvisodan yhdellä merkittävimmistä taistelu areenoista, Raatteen tiellä. Raatteen tien tapahtumat ovat olleet 1939- 1940 käydyn talvisodan muistettavin sodan aikainen käännekohta, jossa korpisoturit saivat kukistettua kokonaisen puna- armeijan divisioonan. Tämä on historian kirjoihin kirjoitettu Suomen merkittävimpänä historian tapahtumana. Maratonreitti tarjoilee siis historian havinaa, ja reitillä on paljon sodassa olleita taistelupaikkoja sekä muistomerkkejä. Samalla pohjoinen luonto antaa parastaan ja sopii erinomaisesti juoksu matkoihin. 

Raatteen maraton on hyvin erilainen, kun sitä vertaa esimerkiksi Helsinki City Maratoniin, joka juostaan Suomen pääkaupungissa elokuussa. Kaupungin sykkeessä tapahtuva maratoni on hyvin erilainen kokemus verrattuna historialliseen Raatteen maratoniin. Myös Tampere Maraton on erilainen kokemus, joka juostaan muun muassa Näsijärven ja Pyhäjärven rannoilla. 

Maraton matkan vaiheet

Ensimmäiset noin 19 kilometriä juostaan vaihtelevassa maastossa, joka ei kuitenkaan liian raskas ole, aina Raatteen portille saakka. Siitä reitti jatkuu tehden kierroksen Talvisodan monumentilla. Soratie osuuden varrella on esimerkiksi  kuuluisa Likoharjun talo, ja sen vieressä on pätkä alkuperäistä Raatteen tietä. Osuudelle sattuvat myös  Purasjoen entisöidyt puolustusasemat sekä venäläisten muistomerkki suojoukkohaudan lähellä.

Raatteen portin jälkeen reitti vie läpi kuuluisan motitus taistelualueen, jonka näkyvin ja tunnettu maamerkki on Haukilan talokukkula. Tässä paikassa tien vieressä on Ukrainalaisten pystyttämä muistomerkki. Kun on ylitetty Kuomanjoki, seuraava merkittävä kiinnekohta on Liekki-patsas, minkä jälkeen reitti kulkee Haukiperän kautta Ämmänsaaren keskustaan. 

Maraton alkaa siis Raatteentien rajapuomilta, jonne juoksutapahtumaan osallistujat kuljetetaan linja – autolla. Reitin maasto koostuu soratiestä, puistopoluista, asfaltista ja aivan loppumatka kulkee kevyenliikenteen väyliä pitkin Ämmänsaaren keskustaan, kuntakeskukseen.

Reitillä on pystytettynä’ huoltopisteitä 4- 5 km:n välein. Huoltopisteillä on tarjolla vettä, urheilujuomaa ( HIGH5) sekä rusinoita. Reitin kahdella viimeisellä huoltopisteellä tarjoillaan myös hiilihapotonta kolajuomaa. 

Raatteen Maraton sarjat ja muut matkat. 

Maratonissa juostaan miesten ja naisten sarjoissa. 

M40, M50, M60, M70 ja M yleinen. Sama toteutuu naisten sarjoissa, N40, N50, N60, N70 ja N yleinen.  

Täysi maraton on 42,2 km, Puolimaraton 21,1 km sekä 10km. 10km matkalla on myös nuorten sarja, lasten maili ( alle 16 vuotiaat.) Kaikissa sarjoissa palkitaan kolme parasta juoksijaa. Lasten mailissa kaikille osallistujille jaetaan palkinnoksi muisto tapahtumaan osallistumisesta. Tapahtumassa on myös hyvin kevyt “hölkkäsarja” ja tähän voidaan ottaa vaikka perheen lemmikkikoira mukaan, tai sen voi kevyesti käyskennellä lastenrattaiden kanssa. 

  • Puolimaraton matkalle lähdetään puolestaan Majatalo Karhun edustalta, muutoin se kulkee samaa reittiä, joka on täydellä maratonilla ja päättyy samoin Ämmänsaaren keskustaan, kuntokeskukseen. 
  • Kymmenelle kilometrille lähdetään Kylpylä Kiannon edustalta ja se kulkee Suomussalmen keskustasta sen Kirkonkylää kohti, reitti on rantareitti, joka on hyvin kevyt ja miellyttävä juosta.  Kääntöpaikka on ennen Haukiperän risteystä, josta palataan samaa reittiä pitkin takaisin. 
  • Lastenmailille lähdetään myös Kylpylä suvannon edustalta ja reitti kiertää Jätkänpuiston sekä satama- alueen, ja on lähes kokonaan sorapintainen. HUOM! Lasten maili on tarkoitettu alle 16 vuotiaille. 

Maratonin päätyttyä on hyvä levätä yksi yö lähistöllä ja nauttia rentoutumisesta. Jos luonnosta nauttiminen ja ulkoilu eivät kiinnosta, niin aina voi viettää aikaa suosikki elokuvien ääressä. Pääasia on, että maratonista pääsee palautumaan ja nauttimaan suorituksen jälkeisestä olotilasta.


Miten päästä mukaan Raatteen maratonille? 

Tapahtumaan voi osallistua ilmoittautumalla ennakkoon osoitteessa;  raatteenmaraton.endurancekainuu.fi ja sieltä näet ajankohtaiset osallistumismaksut sekä kuinka valloillaan oleva korona tilanne vaikuttaa tapahtuman järjestelyihin. 

Tapahtuma kunnioittaa Raatteen tiellä maatamme puolustamassa olleita sotaveteraaneja. Tapahtuman järjestävät Suomussalmen rasti, Suomussalmen kunta ja Kainuun Liikunta ry.