Paavo Nurmi Maraton

Halusin kertoa erilaisista maratoneista, sillä maratonit ovat itselle hyvin mielenkiintoinen ja jopa tärkeä aihe. Erilaisia maratoneja järjestetään niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Suurimpiin ja suosituimpiin maratoneihin osallistuu jopa tuhansia ihmisiä eri puolilta maailmaa. Maratonit ovat laji, jossa ihminen haastaa itsensä mitä uskomattomampiin suorituksiin. Maratonissa juostaan 42,195 kilometriä. Matka onkin hyvin pitkä. Yleensä ensikertalaisen kohdalla matka kestää suunnilleen neljä tuntia. Maailmanennätys on hallussa Eliud Kipchogella vuodesta 2018 alkaen ajalla 2.01.39. Olympiaennätys Samuel Wanjiru 2.06.32 (2008)

Suomessa juostaan monia erilaisia maratoneja eri puolilla maata. Niistä omiin suosikkeihini kuuluvat ehdottomasti Helsinki City marathon, Tampereen marathon, Kuopion marathon sekä Turussa järjestettävä Paavo  Nurmi marathon. Kaikissa maratoneissa on erilainen tunnelma sekä erilainen ympäristö. Turun Paavo Nurmi maraton on 30 vuotias vuonna 2022. Tarjolla on elokuussa ohjelmaa niin lyhyen matkan juoksijoille, lapsille kuin täyden maratonin juoksijoille. 

Paavo Nurmi maraton

Turun Paavo Nurmi marathonin lisäksi juostaan muutenkin 

Maratonin  30 vuotis viikonloppuna juostaan ja kävellään ensin perjantaina 5km ja 10km reitit Aurajoen rantamaisemissa. Kyseinen juoksu tai kävely matka tehdään illalla ja lähtö on kello 20. Näin ollen urheilijat pääsevät nauttimaan kesäillasta urheilun parissa. Sen jälkeen lauantaina on mahdollista lasten osallistua minimaratonille ja aikuisten niin puolimaratonille kuin täydelle maratonille. Näin ollen osallistumaan pääsee paljon eri ikäisiä sekä eri kunnossa olevia ihmisiä, joilla on haaveena ylittää itsensä. 

Minimaratoniin myös lasten on mahdollista osallistua. Lapset saavat juosta joko yksin tai aikuisen seurassa ilman ilmoittautumismaksua. Matkana on joko kello  10:00 alkaen 1,2 kilometrin juoksu tai 10:30 700 metrin juoksu. Osallistua voivat kaikki halukkaat ilman ikärajaa ja tapahtuma soveltuu erityisesti lapsille. Vielä lähempänä on mahdollista, että aikataulut tulevat muuttumaan. Kaikin puolin hyvä asia on, että lapset pääsevät urheilemaan ja saavat mahdollisuuden kokeilla, miltä juokseminen tuntuu isossa juoksija joukossa. Kokemus voi hyvin olla monille lapsille erittäin mieluisa. Paavo Nurmi puolimaraton alkaa minimaratonin jälkeen kello 12 ja matkaa on noin 21 kilometriä. Matka kulkee reittiä, jolla on mahdollisuus kokea Turun historiaa, Ruissalon kauneutta sekä Aurajoen elämää.

Itse Paavo Nurmi marathon

On mukava seurata, kuinka eri ikäiset ja eri kuntoiset ihmiset osallistuvat niin perjantaina kuin lauantainakin sekä 5 että 10 kilometrin matkoille. Myös minimarathon ja puolimaraton ovat kiinnostavia seurattavia. Kuitenkin itse Paavo Nurmi maraton on se, joka tarjoaa kaikkein eniten seurattavaa katsojille. Matkaa on tuttu 42,195 kilometriä ja reitti kulkee Turun keskustasta Ruissalon saarelle. Turun historiaa pääsee samalla ihailemaan, sillä Turku tunnetaan Suomen vanhimpana kaupunkina ja reitti kulkee hyvin läpi Turun. 

Kun maratonille ilmoittautuu, on osallistumismaksu 35 € – 80 € ja se sisältää ajanoton, mitalin, UltimateLIVe -tulospalvelun,  ensiapupalvelut, tulospalvelun kautta tulostettavan diplomin, Juoksuaika -uutiskirjeen sekä luonnollisesti kokemuksen, jota osallistuminen tuo. Osallistujia palkitaan ikäryhmittäin. Miehet palkitaan seuraavin ikäryhmin: 40-45-50-55-60-65-70+ ja naiset  puolestaan seuraavin: 40-45-50-55-60+.

On hyvin mielenkiintoista huomata, että maratonille osallistuu myös vanhempia ihmisiä, sillä maraton on hyvin vaativa laji. Näin ollen ihmisen täytyy olla erittäin hyvässä kunnossa voidakseen maratonille osallistua. Matka on maratonilla aina sama, joten itse uskoisin, että varsinkin yli 60 vuotiailta vaaditaan poikkeuksellisen hyvää kuntoa, jotta maratonille osallistuminen on mahdollista. Se kun on haastavaa myös nuorille, joilla yleensä kunto on luonnostaan parempi. 

Vuonna 2021 reitti alkoi Varvintorilta jatkuen Ruissalon siltaa pitkin, jonka jälkeen matka jatkui Choraeuksen lähteelle ja siitä Kansanpuisto sekä takaisin Ruissalon siltaa pitkin Varvintorille. Kyseinen matka oli myös puolimaraton on matka. Itse maraton jatkui tästä Itäisen Rantakadun jälkeen Täkkiaukiolle, Majakkarantaan, Linnankadulle Varvintorin kohdalle,  Ruissalon siltaa pitkin Kansanpuistoon, josta reitti palasi Ruissalon siltaa pitkin Varvintorille.

Miten maratonille voi sitten harjoitella? 

Maratonille kannattaa aina tähdätä harjoittelemaan ainakin vuosi, mutta jo kokeneille maratonin juoksijoille puolenvuoden harjoitusaika voi hyvin riittää. Harjoitteluun kannattaa aina etsiä neuvoja erilaisilta maraton- ja juoksusivustoilta. Esimerkiksi Paavo Nurmi marathonin kotisivuilla on tarjolla linkkejä sivustoille, joilta voi löytää apua harjoittelemiseen. Erittäin tärkeää on myös se, että varusteet ovat kunnossa ja niillä on hyvä liikkua.   

Jos taas juoksijalla on jo ennestään sairaus, joka voi osoittautua ongelmaksi, on hyvä neuvotella asiasta ensin lääkärin kanssa. Jotta maratonin onnistuu juoksemaan, tulee kunnon olla hyvä ja harjoittelun säännöllistä ja pitkäkestoista. Yleensä ohjeena on, että jos kuukautta ennen maratonia ei juoksija kykene suoriutumaan helposti 20 – 25 kilometrin matkasta, niin maraton ei myöskään tule kuukauden päästä onnistumaan. Ei ole häpeä valita muuta juoksumatkaa kuin maraton, sillä vaihtoehtoja on aina 5 kilometrin, 10 kilometrin ja 21 kilometrin matkat, joista voi omansa valita oman kuntonsa mukaisesti. 

Kuka oli Paavo Nurmi? 

On hyvin todennäköistä, että jokainen suomalainen on edes kuullut Paavo Nurmesta. Paavo Nurmi tunnetaan siitä, että hän  oli yhdeksänkertainen kestävyysjuoksun olympiavoittaja. Nurmi syntyi 13. kesäkuuta 1897 ja kuoli 2. lokakuuta 1973. Hänen saavutuksiinsa kuului 9 olympiakultaa ja 22 maailmanennätystä. Ura urheilijana kesti vuodesta 1920 vuoteen 1934, joten lyhyessä ajassa hän saavutti erittäin paljon. 

Ei ole ihme, että Paavo Nurmi on saanut kunnioitusta myös pääsemällä maratonin nimeksi. Paavo Nurmen menestys ja maineikas ura juoksijana on ollut erittäin merkittävä historiallisesti sekä Suomelle, että suomalaisille. On ilo päästä seuraamaan, kuinka aikansa suurimman juoksijan mukaan nimetylle maratonille osallistuu suuret määrät ihmisiä. Näin Lentävä Suomalainen elää edelleen tänä päivänä.