Espoon Rantamaraton

Suomen Espoossa juostaan kerran vuodessa Espoon Rantamaraton. Maratonin reitti on rakennettu huolella huomioiden että se on mahdollisimman juoksija ystävällinen sekä reitti kulkee mahdollisimman paljon merellisiä rantoja pitkin, joka mahdollistaa upeat maisemat ja viilentävän meri tuulahduksen juoksijoille. Reitti on hieman uudistunut, sillä Rantamaraton rakentuu kahdesta kierroksesta, eli lyhyempi Rantapuolikas reitti juostaan täydellä maratonilla kaksi kertaa. Näiden viimeisimpien reitin uudistusten jälkeen reitti on huomattavasti nopeampi, eikä siinä ole maaston korkeuseroja läheskään niin paljoa kuin aiemmalla reitillä. 

On myös syynsä siihen että maratonin reitti koostuu kahdesta kierroksesta, näin on pystytty tehostamaan reitin varrella olevia palveluita, kuten hultopisteita ja liikeenteen ohjausta. Vaikka paljon juostaan meren rantaviivaa myöten, kuuluu reittiin myös vilkas liikenteisiä kevyen liikenteen kulkuväyliä. Reitti on siis hyvin vaihtelevaa ja se koostuu 70% asfaltista ja loppu 30% reitistä on hiekkapohjaista ja kivituhkaista alustaa. Tapahtuma sijoittuu yleensä alkusyksyyn. Vuonna 2022 maraton juostaan syyskuun puolivälissä. Sitä ennen voikin hyvin tutustua elokuun lopulla järjestettävään Helsinki City Maratoniin, joka juostaan nimensä mukaisesti pääkaupungin vilskeessä.

Juoksumatkat ja reitit

Erilaiset matkat ovat tärkeitä, sillä kaikki kiinnostuneet eivät ole samalla tasolla. Maratoniin ottaa niin nuoria kuin vanhempia urheilijoita. Lisäksi paikalla on aloittelijoita ja kokeneempia maratoonareita. Onkin tärkeää huomioida urheilujoiden eri tasot. Siks viikonlopun maraton tapahtumassa juostaan:

  • Täysi maraton, joka on 42, 214 km.
  • Puolimaraton, joka on 21,098 km
  • Rantakymppi, joka on 10,004 km 
  • Rantavitonen, joka on 5,045km      

Maraton viikonloppuna on näin ollen haastetta monille eritasoisille maratoonareille. Jos Espoon Rantamaraton kuulostaa tylsältä, on elokuussa mahdollista osallistua Raatteen tien maratonille, joka tapahtuu historiallisissa maisemissa ja mahdollistaa koko perheen yhteisen urheilun tapahtumassa. 

Mistä maraton alkaa

Maratonin sekä puolimaratonin reitti starttaa “opiskelijakylä” Otaniemestä josta juostaan kohti Keilarannan rantaraitille. Rantaraittia pitkin edetään Westendin ja Haukilahden kautta kohti omakotitaloaluetta Nuottaniemeä. Sieltä reitti jatkuu Matinkylään ja sitä kautta  Länsiväylän varrelle aina kohti Tapiolaa. Tämä osuus on vilkasliikenteistä. Tapiolasta juostaan takaisin Otaniemeen Maarinlahden rantoja pitkin. Maratonilla juostaan toisen kierroksen alkupuolella noin 360 metrin lisälenkki Otaniementien yli Tutkijanpolkua ja Betonimiehenkujaa pitkin Miestentielle, josta Otaniementien ja Karhusaarentien risteykseen ensimmäisen kierroksen reitille. 

Kymmenen kilometrin lenkki kiertää rantaa Otarannassa sekä Keilarannassa, joka vie kohti Tapiolaa josta palataan Otaniemen kärkeen Rantaraittia pitkin, aina kohti Otaniemen kenttää, jossa maali sijaitsee. Kympin reitistä on noin 7 km on asfalttia ja kolme kilometriä on kivituhka pintaista kevyen liikenteen väylää. 

Rantavitosen reitti kulkee pelkästään Otaniemen alueella. 

Reitin turvallisuus ja huoltopisteet

Reitti on merkitty selkeästi maastoon, ja  kaikissa risteyksissä on nuolia sekä reitti nauhoja kertomassa oikeaa maratonin suuntaa. 

Koska reitille sijoittuu vilkkaita kulkuväyliä, on sen varrella yli 100 niin liikenteen kuin juoksijoiden ohjaajaa varmistamassa turvallista etenemistä ja oikealla reitillä pysymistä.

Maratonin  kärjessä ajaa poliisin tai tapahtuma järjestäjän kärkiauto. Myös peränpitäjä on jokaisella reitillä. Reitillä sijaitsee 9 huoltopistettä noin 4-5 km välein, myös wc:ssä käynnin mahdollisuus on reitillä otettu huomioon. 

Sarjat

Maratonissa ja puolimaratonissa on seuraavat sarjat; 

Yleinen Miehet / Naiset  sekä Ikäsarjat M/N 40,  M/N 50 ja  M/N 60

Maratonilla ja puolimaratonilla kunkin sarjan kolme parasta palkitaan. 

Rantakympillä ja vitosella on vain yleinen sarja, ei siis ikäluokka sarjoja. Ja näillä matkoilla ei jaeta palkintoja. 

Myös perheen pienimmät ovat huomioitu Maraton juoksutapahtumassa ja Rantatonni nimeä kantava juoksu on suunnattu 5- 13 vuotiaille lapsille, ja se käydään  Otaniemen kentän juoksuradalla.