Top 5 – Parhaimmat jääkiekkoelokuvat

Top 5 – Parhaimmat jääkiekkoelokuvat

Elokuvat ovat mitä hauskinta ajanvietettä. Eri genrejä on niin paljon, että jokaiselle löytyy varmasti mieluista katsottavaa. Jääkiekon ystävä viihtyy tietysti parhaiten jääkiekkoelokuvien parissa. Oikeiden pelien ohella voi joskus olla mukava uppoutua jääkiekkoaiheisen elokuvan vietäväksi.

Jääkiekkoelokuvat tarjoavat jännitystä, vauhdikkaita juonenkäänteitä ja inspiroivia tarinoita. Tämä artikkeli listaa viisi parasta jääkiekkoelokuvaa: sekä komediaa, kotimaista että tositarinoihin perustuvaa. Lista ei sisällä juonipaljastuksia, joten vaikka et olisi ennen nähnyt näitä elokuvia, voit rauhallisin mielin lukea artikkelin.

Säännöt haltuun

Vaikka elokuvien tarinat ja tapahtumat ovat usein fiktiivisiä, pyritään elokuvista tekemään niin todentuntuisia kuin mahdollista. Aidot suoritukset ovat vieläkin tärkeämpiä niissä elokuvissa, jotka perustuvat tositapahtumiin.

Jos jääkiekkoelokuvista haluaa saada vieläkin enemmän irti, lajin sääntöjen ja tekniikoiden tunteminen voi tehdä elokuvista ymmärrettävämpiä ja katselukokemuksesta vieläkin paremman. Suosittujen urheilulajien sääntökokoelma listaa pääpiirteittäin jääkiekon ja muiden suomalaisten suosikkilajien säännöt. Kun jääkiekon säännöt ovat hallussa, voi jääkiekkoelokuvia katsellessa tarkkailla, kuinka todenmukaisesti listatut elokuvat (siis ne, jotka eivät ole dokumentteja) onnistuvat esittämään jääkiekon pelaamista.

Miracle – unelma voitosta (2004)

 • Rooleissa: Kurt Russell, Patricia Clarkson, Kenneth Welsh, Eddie Cahill
 • Ohjaaja: Gavin O’Connor
 • Kesto: 135 minuuttia

Amerikkalainen, puolidokumentaarinen Miracle-elokuva kertoo Yhdysvaltain jääkiekkomaajoukkueen tiestä vuoden 1980 talviolympialaisiin, jotka järjestettiin Lake Placidissa, New Yorkin osavaltiossa. Tapahtumat tunnetaan myös nimellä “ihme jäällä”, johon elokuvan nimikin viittaa, sillä maajoukkue voitti olympiakultaa. Miracle ei ole pelkästään jännittävä urheiluelokuva, vaan myös syvällisempi tarina tiimityöskentelyn voimasta ja jopa mahdottomalta tuntuvan unelman saavuttamisesta.

Elokuvan pääosassa nähdään Kurt Russell, joka näyttelee jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Herb Brooksia. Elokuvassa nähdään yhteensä 133 erilaista jääkiekkopeliä, joita varten pelaajat kävivät läpi kuuden viikon mittaisen harjoitusleirin.

Slap Shot – Lämäri (1977)

 • Rooleissa: Paul Newman, Strother Martin, Jennifer Warren, Jerry Houser
 • Ohjaaja: George Roy Hill
 • Kesto: 122 minuuttia

Kulttielokuvan maineen saanut komedia Lämäri kertoo mestissarjassa pelaavasta jääkiekkojoukkueesta nimeltä Charlestown Chiefs. Elokuva seuraa pelaajavalmentaja Reggie Dunlopea, joka turvautuu epätavanomaisiin, ja jopa väkivaltaisiin, taktiikoihin niin jäällä kuin sen ulkopuolella yrittäessään lisätä joukkueensa suosiota taantuvassa tehdaskaupungissa. Vaikka elokuva on komedia, se syventyy myös jääkiekon monimutkaisuuteen, urheilun liiketoiminnallisiin näkökohtiin sekä jääkiekkokulttuuriin.

Elokuva perustuu pitkälti käsikirjoittaja Nancy Dowdin veljen pelikokemuksiin 1970-luvun puoliammatillisissa jääkiekkojoukkueissa. Elokuvasta on ilmestynyt kaksi jatko-osaa: Slap Shot 2 – Lämäri 2 (2002) sekä Slap Shot 3 – Lämäri 3 (2008).

Sel8nne (2013)

 • Ohjaaja: JP Siili
 • Kesto: 107 minuuttia

Tämä suomalainen dokumenttielokuva kuvaa legendaarisen jääkiekkoilija Teemu Selänteen elämää ja uraa. Elokuvassa Selänteen elämää käsitellään lapsuudesta jääkiekkoliiga NHL:n ammattipelaajaksi, ja se perustuu Teemu Selänteen elämänkertaan. Elokuvan nimessä esiintyvä numero 8 viittaa Selänteen pelinumeroon.

Elokuva tarjoaa syvällisen ja intiimin katsauksen jääkiekkotähden elämään esimerkiksi Selänteen ystävien, perheen ja valmentajien haastattelujen muodossa.

Sel8nne-dokumentin julkaisu rikkoi Suomessa ennätyksiä, sillä se on kaikkien aikojen eniten katsojia teattereihin avausviikonloppunaan vetänyt suomalainen dokumenttielokuva. Vuoteen 2016 mennessä Sel8nne oli Suomen toiseksi katsotuin dokumenttielokuva.

The Mighty Ducks – Mestarit (1992)

 • Rooleissa: Emilio Estevez, Joss Ackland, Lane Smith, Joshua Jackson
 • Ohjaaja: Stephen Herek
 • Kesto: 104 minuuttia

Tässä kokoperheen elokuvassa rattijuopumuksesta kiinni jäänyt puolustusasianajaja Gordon Bombay määrätään osana rangaistustaan valmentamaan nuorten jääkiekkojoukkuetta. Joukkue koostuu hyljeksityistä lapsista, joiden kiekkopeli alkaa Bombayn valmennuksen ansiosta sujua yhä paremmin. Elokuva osoittaa, ettei jääkiekossa ole pelkästään kyse pelaamisesta, vaan se voi luoda yhteisöllisyyttä ja auttaa ihmisiä löytämään itsestään aivan uusia puolia.

Yhdysvaltalainen jääkiekkojoukkue Mighty Ducks of Anaheim on saanut nimensä tämän elokuvan mukaan. Elokuvasta on tehty kaksi jatko-osaa: Mestarit 2 (1994) ja Mestarit 3 – Ratkaiseva ottelu (1996).

Red Army (2014)

 • Pääosissa: Viacheslav Fetisov, Vladislav Tretiak, Scotty Brownman, Vladimir Pozner
 • Ohjaaja: Gabe Polsky
 • Kesto: 84 minuuttia

Tämä amerikkalaisvenäläinen dokumenttielokuva syventyy urheilun ja politiikan väliseen yhteyteen. Dokumentti kertoo Neuvostoliiton robottimaisen tehokkaasta jääkiekkomaajoukkueesta, joka tunnettiin nimellä Red Army eli Punakone, ja siitä, miten NHL:n kykyjenetsijät houkuttelivat neuvostoliittolaisia pelaajia Yhdysvaltoihin kylmästä sodasta huolimatta. Elokuvan päähenkilönä on joukkueen entinen kapteeni Slava Fetisov, joka kuului myös kuuluisaan ”Venäjän viisikkoon” 1990-luvulla. Dokumenttielokuva valottaa jääkiekkomaajoukkueen kapteenin ja ykkösketjun kautta Neuvostoliiton hallitsevaa asemaa jääkiekossa kylmän sodan aikana sekä sitä, miten urheilua käytettiin propagandan välineenä.

Dokumentin esittäminen kiellettiin osassa elokuvateattereista Venäjällä, sillä he eivät olleet tyytyväisiä siihen, miten Neuvostoliitto esitettiin elokuvassa.

Muutakin kuin jääkiekkoa

Kuten nämä viisi elokuvaa osoittavat, jääkiekkoelokuvia löytyy moneen lähtöön, ja jokainen jääkiekosta kiinnostunut voi varmasti löytää listalta mieleistä katsottavaa. Vuosien varrella jääkiekkoaiheisia elokuvia on tehty monia, eivätkä ne kaikki suinkaan mahtuneet tähän elokuvien top 5:een.

Jääkiekkoelokuvat eivät ole pelkästään viihdettä urheilun ystäville, vaan ne voivat puhutella myös laajempaa yleisöä. Elokuvissa käsiteltävät teemat – yhteisöllisyys, periksiantamattomuus ja itsestään uusien puolien löytäminen – ovat sellaisia, joihin jokainen voi jollain tasolla samaistua.

Jääkiekkoelokuvat kertovat kiehtovia tarinoita vuosien varsilta, ja niiden avulla voi kerätä laajaakin tietämystä niin jääkiekosta kuin eri maiden liigoista ja joukkueista. Parhaimmillaan jääkiekkoelokuvat inspiroivat katsojiaan olemaan rohkeita, seuraamaan intohimojaan ja uskomaan itseensä. Katsoitpa sitten yhden tai kaikki tässä artikkelissa listatut elokuvat, yksi asia on varma: näiden elokuvien parissa saat elää hetken jääkiekkoilijoiden kanssa, tuntea jäisen tuulen kasvoillasi ja jännittää jokaista maalia.