Kuopio maraton - Pohjois-Savon lahja maratoonareille

Kyllähän Kuopio maraton on seuraamisen arvoinen maraton. Kuopio maraton järjestetään nimensä mukaisesti Pohjois-Savossa, Kuopiossa. Eli aika paljon idempänä ja pohjoisempana kuin Helsinki City maraton. Kuitenkin myös Kuopion maraton kerää mukavat määrät osallistujia kokeilemaan omia rajojaan maratonin muodossa. Luonnollisestikin näillä maratoneilla on hyvin erilaiset olosuhteet, sillä Kuopio on kaukana Helsingin kaupunkimaisemasta omalla tavallaan. 

Kuopio Maraton on Itä-Suomessa suurin järjestettävä kokopäiväinen juoksu ja kuntoilutapahtuma, johon vuosittain osallistuu noin 2 500 ihmistä. Tapahtuman järjestäjinä toimii Pohjois-Savon Liikunta ja Kuopion Reipas. Perinteisesti tämä tapahtuma järjestetään syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Vuonna 2022 maraton järjestetään syyskuun 3. päivä. 

Kuopio Maraton tarjoilee matkoja ja sarjoja kaiken tasoisille kuntoilun harrastajille. Maratonin 42,195 km ja puolimaratonin 21,1 km lisäksi tapahtumassa on tarjolla lyhyempi 10 kilometrin matka. Puolimaratonille ja Kymmenelle voi osallistua myös kävellen, tällöin ei kuitenkaan ole ajanottoa. Tämä maraton tapahtuma sopii myös lapsille, sillä heille järjestetään omat 4 sekä 2 kilometrin mittaiset matkat.

Kuopion maraton

Kuopion maratonin reitti

Kuopio Maratonin reitti alkaa kylpylähotelli Rauhalahden pihalta, josta edetään kohti Särkiniemeä. Sieltä juoksijat jatkavat matkaansa kohti Savilahtea. Yliopiston kohdalla matka suuntaa kohti keskustaa. Niiralan ja Linnanpellon kautta reitti kiertää Itkonniemelle. Täältä reitti laskeutuu kohti Kuopion satamaa, ja sataman ohitettuaan juoksijat saavat nauttimaan luonnon kauniin Väinölänniemen maisemista. Matka jatkuu Haapaniemen sekä Särkiniemen rantojen kautta takaisin Rauhalahteen. Reitti on kokonaisuudessaan vain pituudeltaan 21,1 km, joten maratonin juoksijat juoksevat sen kahdesti. Tämä reitti on kaiken kaikkiaan kohtuullisen tasainen, joten se on myös nopea. Reitille ominaista ovat loivat ja pitkät laskut, kaunista järvimaisemaa unohtamatta.

Reitistä on n. 7,8 km asfalttia ja n. 2,5 km on hiekkatietä (10,3 km reitillä). Maalisuora n. 1,2 km on myös asfalttia. Radan profiilista n. 87 % on suoraa, ja nousua on 6% sekä alamäkien osuus 7% (10,3 km reitillä). 

Erikoista Kuopio maratonissa on se, että varsinaisen juoksun ja kävelyn lisäksi maratonille on mahdollisuus osallistua myös rullaluistelumaratonille ja -puolimaratonille. Rullaluistelijat voivat luistella halutessaan sauvojen kanssa tai ilman sauvoja. Tämän lajin reitti suuntaa Rauhalahdesta kohti Petosta, mistä reitti kääntyy Kaislastenlahteen, siellä myös sijaitsee maratonin kääntöpaikka.

Sarjat Kuopion maratonissa

M: maraton, puolimaraton, 10 km / N: maraton, puolimaraton, 10 km

M17: 10 km / N17: 10 km

P15: 10 km / T15: 10 km

M40: maraton, puolimaraton / N40: maraton, puolimaraton

M45: maraton, puolimaraton / N45: maraton, puolimaraton

M50: maraton, puolimaraton / N50: maraton, puolimaraton

M55: maraton, puolimaraton / N55: maraton, puolimaraton

M60: maraton, puolimaraton/ N60: maraton, puolimaraton

M65: maraton, puolimaraton, tässä ikäluokassa ei ole naisten sarjaa. 

Osallistumismaksu ja sen sisältö

Tapahtuma ja siihen osallistuminen on tietenkin maksullista, mutta maksuun sisältyy kaikki, jota tapahtuman aikana voit kuvitella tarvitsevasi. Tärkeintä ovat tietenkin huoltopalvelut niin reitin varrella kuin maalissa. Reitin varrella on kaksi juomahuolto pistettä noin 5 km välein, pisteillä on tarjolla urheilujuomaa, vettä, suolakurkkuja sekä rusinoita. Maalihuollon puolella on tarjolla palautusjuomia, energiapatukoita, mini sipsi pusseja joita tapahtuman sponsorit tarjoavat.  Myös ensiapupiste reitillä ja tietenkin myös maalissa kuuluu tapahtumaan. Suoritus ei olisi mitään ilman sähköistä ajanottoa, joka on hyvin nykyaikainen, korkeatasoinen Ultimate Sport Service ajanottojärjestelmä. Ajanottosiru on kiinni juoksija juoksunumerossa, joten tulee huolehtia, ettei vahingossa numeroa revi irti. Lähtöaika rekisteröityy, kun juoksija ylittää lähtöalueella sijaitsevat ajanotto anturit. Maaliintuloaika taas rekisteröityy, kun juoksija ylittää maalialueen ajanotto anturit. Osallistumismaksu sisältää myös juoksun jälkeistä tulospalvelun. Juoksun päätteeksi saa tietenkin vielä mitalin! 

Maksut on jaoteltu seuraavanlaisesti; Maraton 45 €, Puolimaraton 40 € Kympin juoksu 35 € sekä Kympin kävely 25 €. Hinnat ovat vuoden 2021 hinnaston mukaiset. 

Huomioitavaa on, että osallistumismaksu ei sisällä varsinaisia ruokailuja tai suihkumahdollisuutta järjestäjän puolelta! Kylpylä Rauhalahti tarjoaa molemmat mahdollisuudet lisämaksusta, mutta edullisempaan hintaan juoksunumeroa vasten. Jos siellä ei yöksi muuta tekemistä keksi, niin kannattaa katsella vaikka jotain hyviä elokuvia tai lukea kirjaa. Tehdä mitä tahansa mikä voi mukavasti rentouttaa ennen maratonia ja maratonin jälkeen. 

Koronatilanteen vaikutukset tapahtumaan 

Maraton tapahtuman osallistuja määrää on rajattu 700 osallistujaan. Tapahtuman järjestäjät ovat myös joutuneet tekemään terveysturvallisuussuunnitelman, joka mahdollistaa kaikin puolin turvallisen tapahtuman järjestämisen.

Tapahtuman startti on myös muutettu niin sanotuksi ”rolling” startiksi, joka tarkoittaa että juoksijalla on aikaikkuna, jonka sisällä täytyy juoksu startata. Rolling startin avulla tapahtuman järjestäjät voivat entisestään parantaa osallistujien turvallisuutta ja omalta osaltaan huolehtia turvavälien toteuttamisesta. Juomapisteillä ei myöskään juomia ojenneta tuttuun tapaan, vaan muki täytyy itse ottaa. 

Tapahtumassa suositellaan vahvasti käyttämään suunenäsuojainta kisatoimistossa, startissa sekä maalissa. Kaikille osallistujalle jaetaan ilmaisia Lumi Medical-suu-nenäsuojaimia. Suojaimen voi heittää pois heti startin jälkeen niille osoitetuille paikoille. Maalialueelle palatessa on myös suojaimia jaossa. 

Startti sekä maalialue on rajattu, alueelle pääsee vain juoksunumerolla! Kun poistuu maalialueelta ei sinne enää voi palata. Lähtö sijaitsee matkailukeskus Rauhalahden edustalla ja maali kylpylähotelli Rauhalahden edessä. 

Loppukaneetti Kuopion maratonista

Onhan se mielenkiintoista seurata kuinka ihmiset vetävät itsensä ihan äärimmilleen maratoneissa. Maratonien jälkeen erilaiset sovellukset ovat kovassa käytössä, kun kilpailijat jakavat kuviaan Instagramissa, rentoutuvat Netflixin ääressä tai viestivät Whatsappilla. Eikä ihme, sillä maratonista selviäminen on suuri asia ja vaatii paljon harjoittelua ja mielen hallintaa. Itse koen, että maratonit ovat siksi kiinnostavia.