Finlandia marathon, Jyväskylä

Syyskuussa juostava Finlandia maraton on koko kansan syksyinen urheilutapahtuma, joka kokoaa Jyväskylään suuren joukon urheilukansaa. Voit osallistua varsinaiseen maratonjuoksuun, tai lyhyempiin matkoihin. Tapahtumaan voi myös osallistua vain katsojana sekä nauttia oheistapahtumista, joita tapahtuman yhteydessä järjestetään. Vuosittain tapahtumaan osallistuu yli 2000 juoksijaa. 

Aina syyskuun toisena lauantaina ja moni maratoonari onkin saattanut jo kilpailla kesän muilla maratoneilla, kuten toukokuussa järjestettävällä Helsinki City Maratonilla. Reittinä toimiva Jyväskylän Rantaraitti on palkittu Suomen kauneimpana liikenneväylänä. Finlandia marathon tapahtuma on Jyväskylän yksi isoimpia vuosittaisia tapahtumia, jolla on useita nimekkäitä yhteistyökumppaneita kuten esimerkiksi; Intersport, lääkärikeskus Mehiläinen ja tietenkin Jyväskylän kaupunki. 

Reitti ja matkat

Reitti on merkitty selkeästi opaste nuolilla sekä lippusiimalla. Lisäksi merkittävimmissä käännöspaikoissa ja risteyksissä apuna ovat opastajat. Kilometrit on myös merkitty erillisillä kilometri tauluilla. 

Juoksutapahtuman tapahtumakeskuksena toimii Jyväskylän Lutakonaukio sekä Jyväskylän Paviljonki, täältä siis lähdetään ja sinne myös matka päättyy. Itse reitti on hyvin tasainen joten se on helppokulkuinen ja nopea. Juoksu siis aloitetaan Lutakon alueelta ja reitti kulkee merkittyä rantaraittia pitkin joka ympäröi Jyväsjärveä. Juoksu siis tapahtuu kauniissa maisemissa, jonka varrella on on niin metsäistä, puistomaista kuin asuinalue maisemaa. Myös kevyenliikenteen väylää reitillä on. Kokonaisuudessaan rantaraitin kierros on 10,55 km. 

Maratonin, jolloin 10,55 km reitti juostaan neljä kertaa. Tasainen ja kaunis Jyväskylän Rantaraitti on erinomainen reitti sekä elämänsä ensimmäistä täysmaratonia juoksevalle että aiemminkin juosseille.

Varttimaraton on pituudeltaan 10,5 km näin ollen se on tapahtuman lyhyin juoksumatka. Tämä sopii vähemmän juosseelle, josta on hyvä aloittaa. 

Puolimaratonissa juostaan 10,55 km reitti kaksi kertaa. Tämä on hyvä vaihtoehto kaikille säännöllisesti liikkuville, ja hyvää harjoitusta täys maratonia varten. 

Maratonviesti on oivallinen työyhteisöjen, yhdistysten ja vaikka kaveriporukoiden  yhteisöllinen liikuntatapahtuma. Maratonviesti juostaan 5 km:n osuuksina. Joukkueet muodostuvat  4-8 juoksijasta. Joukkueeseen voi kuulua niin miehiä kuin myös naisia. 

Finlandia kävely on kaikille liikunnasta kiinnostuneille tarkoitettu kuntoilutapahtuma ja siihen voi osallistua vaikka perheen, työ- tai kaveriporukan kanssa. Jos haluaa,  voi  mukaan ottaa kävelysauvat tai rattaat. Myös koirat ovat tervetulleita tapahtumaan ja reitille. Lähtö tapahtuu Lutakon aukiolta ja reitin pituus on 5 km joka myös Jyväskylän Rantaraittia pitkin. 

Tapahtuman sarjat ja huoltopisteet

Reitin varrella on huoltopisteet Suuruspäässä, Aijälänrannassa sekä Lutakon aukiolla. Näistä saa vettä, urheilujuomaa sekä banaania. Omia juomia voi viedä valmiiksi huoltopisteelle.  Maalialueella on myös paikalla tapahtuman lääkäri, sairaanhoitajia sekä ensiaputeltta. Illalla voikin katsoa erilaisia elokuvia ja rentoutua, kun koetus on ohitse. 

Sarjat Maratonissa ja puolimaratonissa ovat:   

M yleinen, M40, M45, M50, M55, M60 ja M65

N yleinen, N40, N45, N50, N55, N60 ja N65

Varttimaratonissa sarjat ovat: 

M yleinen ja  M19

N yleinen ja  N19

Maraton viestiin eikä Finlandia kävelyyn ole sarjoja. 

Ajanotto ja tulospalvelu

Finlandia Marathonilla käytetään EQ-Timing ajanottojärjestelmää. Henkilökohtaisen juoksijanumeron taakse on kiinnitetty mikrosiru, joka rekisteröi lähtöajan mentäessä lähtöportin ali ja loppuaika rekisteröityy myös kun alitetaan maaliportti. 

Kuinka osallistua marathonille? 

Maratonin verkkosivulta löytyy kaikki olennainen tieto tapahtumasta. Sivustolla kerrotaan kattavasti kaikesta tapahtumaan liittyvästä. Sinne päivitetään aina ajankohtaiset maksut ja terveysohjeet. Ennakkoon kannattaa varata majoituspaikka, jossa voi esimerkiksi pelata pelejä tai muuten rentoutua ennen maratonille lähtöä sekä mieluusti maratonin jälkeen. Myös ohjeet itse  tapahtumaan osallistumiseen ja mahdolliset tapahtuma muutokset ovat saatavilla sivustolta.