Kotkan Meripäivien puolimaraton

Olen kirjoittanut paljon maratoneista Suomessa, mutta halusin kertoa myös juoksutapahtumasta, jossa tarjolla ei ole täyttä maratonia. Valitsin kesän suurimman kaupunkifestivaalin, eli Kotkan Meripäivien yhteydessä juostavan puolimaratonin. Meripäiväjuoksu valikoitui aiheeksi, sillä Meripäivät keräävät Kaakkois-Suomessa sijaitsevan merikaupunki Kotkan täyteen vierailijoita muutamaksi päiväksi vuodessa. Kaupunkifestivaali on kaikin puolin näyttävä kokonaisuus, johon liittyy sekä musiikkia, myyntikojuja, että urheilua. Meripäiväjuoksut järjestetään nyt kahdeksattatoista kertaa kahden vuoden tauon jälkeen. Onkin selvää, että Meripäiväjuoksu ansaitsee tulla mainituksi, vaikkei se täyttä maratonia tarjoakaan.

Kotkan Meripäiväjuoksu on perinteinen osa Meripäiviä, joita vietetään vuosittain heinäkuun lopulla. Itse festivaali alkaa 28.7 ja päättyy 30.7. Meripäivä juoksu juostaan festivaalien ensimmäisenä päivänä, eli torstaina 28.7 päivällä. Näin voivat osallistujat jäädä nauttimaan festivaalitunnelmasta vaikka koko loppu viikoksi. Juoksemisen jälkeen voikin olla miellyttävää ensin rentoutua hotellihuoneessa, syödä ja juoda. Ohessa voi lukea netistä uutisia tai tutustua siihen, millaisia ovat parhaat kolikkopelit, tai vain katsoa suoratoistopalveluista lempisarjoja. Illasta voi olla mukava palata festivaaleille nauttimaan musiikista ja oheistoiminnasta.

Meripäiväjuoksun sarjat

Meripäivillä on mahdollista juosta kolmea erilaista sarjaa. Erillisenä juoksuna juostaan myös Junnujuoksu, jonka osallistujat ovat alle 10 vuotiaita. Kaikki sarjat alkavat samaan aikaan kello 13 ja päättyvät 16:30.

Katariinan Kierros 5 km

Katariinan kierros on sarjoista lyhyin, eikä matkaa koidu kuin 5 kilometriä. Matka alkaa Puistolan kentältä ja jatkuu ohi Arto Tolsa Areenan. Arto Tolsa Areenalta reitti jatkuu Sapokan kauniisiin maisemiin kiertäen Ekamin ammattikoulun ja jatkaen Katariinan Meripuistoon. Katariinan Meripuistosta matka jatkuu takaisin lähtöpisteelle.

Perinteinen Meripäiväjuoksu 15 km

Perinteinen meripäiväjuoksu alkaa Puistolan kentältä, jatkaen Hyväntuulentien läheisyydessä Kotkan Keskussairaalan ohi Höyrypanimolle. Höyrypanimolta matka jatkuu Metsolan rantaa hipoen Langinkoskelle ohittaen Langinkosken keisarillisen kalastusmajan. Langinkoskelta reitti kulkee Ruonalaan ja Mussalontietä kohti Hirssaarta. Hirssaarelta reitti suuntaa takaisin Puistolan kentälle. Juomapisteitä reitiltä löytyy 7 säännöllisin välimatkoin.

Puolimaraton 21 km

Myös puolimaraton alkaa Puistolan kentältä. Reitti kulkee ensimmäisenä saman reitin, kuin Katariinan Kierros, josta matka jatkuu Perinteisen Meripäiväjuoksun kanssa samalle reitille. Mussalontieltä reitti vie kuitenkin Etukylään ja Mussaloon ennen kuin palaa Mussalontielle ja siitä Hirssaareen suuntaan. Näin ollen puolimaratonilla yhdistyvät sekä Katariinan kierros, että perinteisen Meripäiväjuoksun reitti. Puolimaratonin varrella juomapisteitä on 10, joista lähes kaikki samoilla paikoilla, kuin muissakin juoksuissa.

Junnujuoksu 400 m

Kaikille alle 10 vuotialle avoinna oleva juoksu juostaan Puistolan kentällä kentän ympäri. Juoksuun ei tarvitse ennakkoon ilmoittautua, vaan halukkaat voivat osallistua myös viime hetkellä. Junnujuoksusta jokainen osallistuja saa Junnujuoksu mitalin.

Maksut

5 km ja 15 km juoksuun ennakkoon ilmoittautuneille osallistumismaksu on 32 € ja myöhemmin ilmoittautuneille 45 €. Puolimaratonille ennakkoon ilmoittautuneille osallistumismaksu on 40 € ja myöhemmin ilmoittautuneille 50 €. .

Maksu sisältää myös t-paidan, urheilujuoman sekä vettä. Lisäksi reitin varrella toimii huolto, liikenteenohjaus, tulospalvelu, ensiapupalvelut. Juoksijat saavat myös Meripäiväjuoksu mitalin.

Huomioitavaa

Itse olen kokenut, että Meripäiväjuoksu on hyvin suosittu tapahtuma, jossa osallistujia on paljon vuodesta toiseen. On kuitenkin hyvä huomioida, että myös Meripäivät keräävät runsaasti vierailijoita kaupunkiin. Jos juoksuun aikoo osallistua, on hyvä idea varata majoitus jo hyvissä ajoin. Viime hetkellä majoitusta etsivä voi valitettavasti jäädä ilman majoituspaikkaa. Kotkasta voi löytää majoituksia niin telttailijoille, matkailuautolla liikkujille kuin hotellissa majoittujille.

Kun valittu reitti on kuljettu ja keho on saanut hieman rentoutua, kannattaa itse Meripäiviin tutustua. Jos ajatuksena on jäädä nauttimaan myös Meripäivistä, kannattaa Meripäivä Areenan liput hankkia myös hyvissä ajoin. Näin juoksukokemuksesta voi ottaa ilon irti monilta osin.