Paavo Nurmi Marathon

Paavo Nurmi Marathon

Pakkohan se on uskoa, että kohta olemme taas kesäkuun puolella eikä elokuuhunkaan ole enää kovin pitkä matka. Elokuu on usein hieno kuukausi myös maratoonareille ja muille pidemmän matkan juoksijoille – ja elokuussa starttaa myös legendaarinen Paavo Nurmi Marathon! Ehkä kuulut siihen porukkaan, joka on ensimmäistä kertaa elämässään osallistumassa maratonille juoksijan roolissa? Itse en kuulu siihen porukkaan, vaikka muuten maratoneja ja erityisesti Paavo Nurmea arvostankin.

Paavo Nurmi Marathon onkin hieno kunnianosoitus Paavo Nurmen saavutuksille, sillä hänen merkityksensä suomalaisessa ja kansainvälisessä urheilumaailmassa on vertaansa vailla.

Paavo Nurmi – juoksijalegenda vailla vertaa

Paavo Nurmi syntyi 13. kesäkuuta vuonna 1897. Hän oli juoksija, joka oli voittamaton keskipitkillä ja pitkillä matkoilla. Hän tuli tunnetuksi yhtenä maailman kaikkien aikojen menestyneimmistä ja vaikutusvaltaisimmista urheilijoista. Nurmi saavutti huimat 22 olympiamitalia, joista yhdeksän oli kultaa, viisi hopeaa ja kahdeksan pronssia. Hän onnistui rikkomaan myös lukuisia maailmanennätyksiä ja hallitsi pitkänmatkan juoksua pitkään 1920-luvulla.

Tämän hienon urheilusankarin muistoa kunnioittamaan syntyi Paavo Nurmi Marathon, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1990. Silloin juostiin nimittäin ensimmäinen maraton Turussa. Tapahtuma sai alkunsa innokkaiden juoksijoiden ja urheilufanien halusta luoda ainutlaatuinen juoksukokemus, joka kantaisi Paavo Nurmen nimeä ja jatkaisi hänen pitkää perintöään suomalaisten urheilusankarien pitkässä ketjussa.

Nyt jos vedonlyönti tämän suhteen olisi mahdollista, niin veikkaisinpa sen puolesta, että tänäkin vuonna tässä hienossa tapahtumassa rikotaan monta henkilökohtaista ennätystä!

Maratonille osallistuminen

Vuosi toisensa jälkeen Paavo Nurmi Marathon houkuttelee porukkaa eri puolilta Suomea ja jopa ympäri maailmaa. Paavo Nurmi Marathon järjestetään perinteisesti Nurmen kotikaupungissa Turussa kaksipäiväisenä tapahtumana. Juosta voi pienempiäkin matkoja aina 5 kilometristä eteenpäin. Tapahtuman hinnat, säännöt ja ilmoittautumisohjeet löytyvät esimerkiksi Paavo Nurmi Marathon -nettisivustolta.

Ja tiesitkö muuten, että ohessa järjestetään myös MiniMarathon perheen pienimmille? Se on ilmainen juoksutapahtuma kaikille lapsille, jossa voi juosta kaksi eri matkaa. MiniMarathonin reitti kiertää keskellä Turun Kauppatoria.

Kyllä mielestäni tämä tapahtuma kertoo tarinaa intohimosta. Eihän se muuta voi olla, jos tapahtuma vuosi toisensa saa ihmiset juoksemaan yhdessä. Urheilun voi todellakin sanoa yhdistävän ihmisiä. Ja jos siis olet päättänyt tänä vuonna osallistua, hyppää juoksukenkiin, astu Paavo Nurmen jalanjäljille ja valmistaudu kokemaan juoksun iloa ja urheilujuhlan taikaa tässä ainutlaatuisessa tapahtumassa!

Oman tavoitteen asettaminen

Vaikka Paavo Nurmi Marathon onkin nimetty suomalaisen juoksulegendan mukaan, se ei tarkoita sitä, että maratonin osallistujien pitäisi olla entisiä olympiavoittajia tai huippujuoksijoita. Päinvastoin tämä tapahtuma on nimenomaan avoin kaikille, joilla on intoa ja halua kokea juoksun riemua.

Aseta siis itsellesi sopiva tavoite ja ala treenaamaan sitä kohti. Kun tavoite on selvillä ja olet päättänyt, kuinka pitkän reitin haluat juosta, on aika aloittaa harjoittelu. Älä hätäänny, vaikka aikaa maratonille ei olekaan kuin muutamia kuukausia – tärkeintä on aloitella maltillisesti, edetä omaan tahtiin ja juosta vaikka lyhyempi matka. Ja osallistua voi myös seuraavana vuonna, jos ei tänä kesänä ehdi mukaan.

Miten aloittaa harjoittelu maratonille?

Aloita harjoittelu vaikkapa kevyillä lenkeillä, joilla testaat omaa peruskuntoasi. Kävely ja hölkkä ovat hyviä tapoja totutella liikuntaan, varsinkaan jos et ole aikaisemmin lenkkeillyt säännöllisesti. Muista myös lämmitellä ja palautella ennen ja jälkeen jokaisen hölkän, jotta vältät mahdolliset venähdykset ynnä muut loukkaantumiset.

Kun olet tottunut kevyisiin lenkkeihin, voit lisätä matkaa vähitellen. Kokeile juosta pidempiä lenkkejä esimerkiksi viikonloppuna ja juokse arkipäivinä vähän verkkaisempaan tahtiin. Jokainen harjoitus kuitenkin kerryttää kuntoa!

Muista treenata myös erilaisia juoksutekniikoita. Juoksuunhan kuuluu paljon enemmän kuin se, että pistät vain tossua toisen eteen. Sitäkin toki pitää tehdä, mutta myös esimerkiksi mäkijuoksu ja nopeusharjoitukset voivat olla hyödyllisiä.

Muista myös huolehtia kehon riittävästä palautumisesta. Kuntohan nousee harjoittelun aikana vain, jos malttaa antaa keholle riittävästi aikaa levätä ja palautua. Hyvä uni, terveellinen syöminen ja riittävä nesteytys ovat tärkeitä juttuja harjoittelun ohessa. Vaikka Paavo Nurmi Marathon voikin aluksi tuntua ehkä haasteelta, muista, että kyllä se keho pikkuhiljaa vahvistuu ja mukautuu rasitukseen. Ole kärsivällinen ja luota itseesi!

Kaivapa siis juoksukengät esiin ja aloita harjoittelu! Vaikka aikaa onkin rajoitetusti, ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa – elämä on täynnä mahdollisuuksia, ja tämä on yksi niistä. Näytä itsellesi ja muille, mitä voit saavuttaa. Kohta sinäkin saata juosta ylpeänä maaliviivan yli tässä ikimuistoisessa juoksutapahtumassa Paavo Nurmen tavoin!

Kenestä vaan voi tulla “oman elämänsä Paavo Nurmi”

Sanotaanko vaikka niin, että olen kyllä sataprosenttisen varma siitä, että ihan kenestä vaan voi tulla ”oman elämänsä Paavo Nurmi”. Henkilö, joka on saavuttanut merkittäviä tavoitteita omassa elämässään, on ehdottomasti oman elämänsä Paavo Nurmi. Eikä se rajoitu pelkästään juoksuun tai urheiluun, vaan kyllä se voi viitata keneen tahansa, joka on osoittanut poikkeuksellista lahjakkuutta, päättäväisyyttä ja sitkeyttä omien tavoitteidensa saavuttamisessa.

Paavo Nurmi oli suuri urheilija, joka onnistui saavuttamaan vaikka mitä juoksun parissa. Hän oli omalla alallaan poikkeuksellisen lahjakas ja päättäväinen, ja hänen saavutuksensa ovatkin inspiroineet ihmisiä ympäri maailmaa.

Tärkeintä onkin varmasti löytää juuri niitä intohimoisia tavoitteita omassa elämässä ja sitoutua työskentelemään siten, että ne tavoitteet voi saavuttaa. Se voi vaatia omistautumista, kurinalaisuutta, harjoittelua ja jatkuvaa kehittymistä. Samalla on kuitenkin tärkeää muistaa nauttia matkasta ja oppia arvostamaan ponnistelujen tuloksia.

Joten, ole rohkea, unelmoi suuresti ja pyri saavuttamaan omat tavoitteesi. Muista, että matka kohti menestystä voi olla haastava, mutta päättäväisyydellä ja omistautumisella voit tavoittaa mitä haluat!