Tampereen maraton, yksi henkilökohtaisista suosikeistani

Kotimaisia maratoneja on yllättävän paljon. Niistä omiin suosikkeihini kuuluvat muun muassa juuri tämä Tampereen maraton, mutta myös Helsinki City maraton ja Kuopion maraton ovat kiinnostavia seurattavia. Nykyisin Tampere maratonina tunnettu tapahtuma oli ennen vuotta 2014 nimeltään Varala Maraton. Nykyisessä muodossaan Tampere Maraton on järjestetty vuodesta 2014 lähtien. 

Tapahtuman ajankohta sijoittuu elokuun loppuun. Edeltäjä Varala Maraton järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja viimeisen kerran kyseistä nimeä kantaen siis vuonna 2013. Tapahtuman järjestäjinä tällöin toimivat Varalan Maratonklubi sekä Varalan Urheiluopisto. Vuonna 2009 Varala Maratonilla oli juhlavuosi, sillä silloin juhlittiin urheiluopiston 100-vuotista elinkaarta. Maratonit ovat hyvin suosittuja ja siksi ei ole ihme, että niille riittää osallistujia vuodesta toiseen.

Tampereen maraton

Mikä on Tampereen maraton? 

Vuosien 2010–2013 ajan reitti kiersi Pispalan ja Tahmelan maastossa, hyvin paljon Pyhäjärven rannan tietämillä. Nykyisin Tampere Maratonin reitti keskittyy Ratinan, Hatanpään ja Härmälän alueille sekä tietenkin Näsijärven sekä Pyhäjärven rantaan. Osallistujia tapahtuma vetää puoleensa keskimäärin 500:ta aina 1000 maratonin harrastajaa niin Suomesta kuin ulkomailtakin.  

Täyden maratonin eli 42,195 km:n lisäksi on vaihtoehtoina myös puolimaraton 10 km, maratonviesti 4-henkisille joukkueille sekä tietenkin minimaraton lapsille. Tänä päivänä tapahtuman järjestäjänä toimii Tampereen Maratonklubi eli entinen Varalan Maratonklubi. Tämän lisäksi seura järjestää vuosittain myös erikseen maratonkoulutusta, yhteislenkkejä sekä säännöllisiä kuukausimaratoneja. 

Tampereen maratonin reitti on muuttunut vuosien varrella

Vuodelle 2020 maratonin kaupunkireitti on muokattu juoksijoiden palautteen perusteella. Reitti on siis edellisiä vuosia tasaisempi, ja enimmäkseen se kulkee asvaltilla (osuus 6,5 km) ja osin hiekkaväylillä (osuus 4 km). Reitti on tietenkin virallisesti tarkastusmitattu, jotta se on virallinen.

Yhden kokonaislenkin pituus on n. 10,5 km. Lenkki juostaan maratonilla neljästi ja puolimaratonilla kahdesti. Varttimaratonilla puolestaanlenkki juostaan vain yhden kerran. Kullakin kierroksella käydään lähtö ja maalialueella. Kaikkien matkojen, myös minimaratonin lähtö- ja maalialueet sijaitsevat Hatanpään Soutukeskuksella 

Reitti alkaa Arboretumin upeissa maisemissa Pyhäjärven rannalta. Rannalta noustaan Ratinan stadionin ohitse Tammerkosken itärantaa pitkin kohti Ranta-Tampellaa Näsijärven rannalle.  Sieltä laskeudutaan kosken länsirantaa pitkin Laukontorille, ja matka jatkuu Ratinan rantapuiston sekä Ratinanrannan kautta takaisin Hatanpäälle. Reitin korkeuserot ovat noin 21 metriä. Tampere Maraton tarjoaa muiden maratonien tapaan viestiosuuden. Joukkueeseen tarvitaan neljä henkilöä ja kisata voi myös aina sekajoukkueena. Kaikki maratonin osuudet juoksevat maalimaton ylitse, jotta ajan otto voidaan varmistaa ja lähettävät maalissa odottavan juoksijan seuraavalle osuudelle. Viestin vaihto tapahtuu perinteisesti koskettamalla seuraavana vuorossa olevaa juoksijaa. Vaihtopaikkana viestissä toimii heti Soutukeskuksen maalimaton jälkeen. Kaikkien neljän osuudet ovat samanmittaisia eli n. 10,5 km, joka vastaa ¼ maratonia. 

Maraton sarjat

Täysimaratonin sarjat; 

M/N yleinen, M/N 40, M/N 50, M/N 60

Puolimaratonsarjat; 

M/N yleinen, M/N 40, M/N 50, M/N 60

Varttimaraton (10,5 km);

Sarjat M/N yleinen- ei ikäluokitusta

Maraton-viesti (4 x 10,5 km) yleinen- ei ikäluokitusta

Osallistumismaksut ja huoltopisteet

Osallistumismaksun suuruus on riippuvainen ilmoittautumisen ajankohdasta, joka on jaettu portaisiin. 

Täyden maratonin hintahaitari on 52–75 euroa. Puolimaratonin hinnat sijoittuvat 42–55 euroon ja Varttimaratonin hinnat 27 eurosta 40 euroon. Maraton viesteissä hinnat alkavat 102 eurosta päättyen 155 euroon.

Huoltopisteitä reitillä on yhteensä kolme, joista ensimmäinen jo 3,1 km kohdalla, toinen tulee 6,4 km kohdalla ja viimeinen 10,5 km:n tuntumassa. Näillä huoltopisteillä tarjotaan tapahtumaan osallistuville juoksijoille urheilujuomaa, vettä, rusinoita ja tietenkin suolakurkkuja sekä merisuolaa. Huoltopisteiden yhteydessä on myös tarjolla WC- palvelut. 

Maalihuolto kuten reitillä olevien huoltopisteiden anti kuuluu osallistuja maksuun. Maalin tultuaan juoksija ohjataan Soutupaviljongille, jossa tarjotaan juoksijoille lämmin keittoateria. 

Soutukeskus sekä reitin varrella sijaitsevat huoltopisteet on varustettu ensiapupalvelulla. Varsinainen kisalääkäri ja ambulanssi päivystävät soutustadionilla. Näiden lisäksi reitillä kiertää pyöräilevä ensihoitopalvelu.

Koska Tampere maratonissa liikutaan pääsääntöisesti keskellä päivittäistä liikennettä, on noudatettava tarkoin liikennesääntöjä ja muita järjestäjien antamia ohjeita. Paikoitellen joudutaan muun liikenteen sujumiseksi päästämään ajoneuvoja juoksijoiden reitille. Tällöin oman turvallisuuden vuoksi juoksijoiden on hetkellisesti hidastettava vauhtia.

Ennen maratonia on tärkeää nukkua hyvin ja levätä hyvin, esimerkiksi katselemalla erilaisia elokuvia. Tärkeintä on, että seuraavana päivänä on energiaa päivän koitokseen. Sitä nimittäin tarvitsee kokeneempikin maratoonari. 

Tampereen maratonklubi

Tampereen Maratonklubin jäsenenä on tällä hetkellä noin 400 kestävyysurheilua harrastavaa jäsentä, se onkin alueen yksi aktiivisesti toimivimmista kuntourheiluseuroista. Seuran vahvoja lajeja juoksun lisäksi ovat hiihto sekä triathlon mutta myös muut kestävyyslajit, kuten suosittu pyöräily, polkujuoksu ja suosiotaan kasvattava suunnistus kuuluvat lajivalikoimaan. Klubin periaatteena onkin edistää yhteisöllistä ja hauskaa aikuisten yhdessä tekemistä ja terveellistä ajan vietettä liikunnan parissa. Jäsenet siis voivat harrastaa nautiskellen, kehittyen, keräillen ja tietenkin kilpaillen. Jokainen täysin omien lähtökohtiensa ja tavoitteidensa mukaisesti.  

Maratonit ovat omia suosikkejani

Kotimaiset maratonit osuvat aina kesälle ja alkusyksylle. Talvi menee mukavasti jääkiekon parissa ja huipentuu keväällä Leijonien MM -kilpailuihin. Eli käytännössä itseni kaltaiselle urheilufanille, joka rakastaa niin jääkiekkoa kuin maratoneja, on jokaiseen vuodenaikaan jotain seurattavaa. Urheilu on yksi itse tärkeimmistä asioista ja on todella kiinnostavaa seurata aina ensin Leijonien otteluita ja sen jälkeen päästä maratonien maailmaan ja näkemään, kuinka ihmiset ylittävät itsensä toistuvasti.

Itselle maratonien viehätys piileekin juuri siinä, että maratoneissa on mahdollista nähdä mitä mielettömämpiä suorituksia erilaisten ihmisten osallistuessa maratonille. Maratonit vaativat niin kuntoa kuin mielenhallintaa, eivätkä ne ikinä ole helppoja.