Helsinki City maraton
Kyllä. Kotimainen maraton, joka on niinkin lähellä kuin Helsingissä. Se on se seuraava aihe, sillä kyllähän se on pakko kertoa vähän näistä tutuista maratoneista, ettei ihan pelkästään muista tule kirjailtua.
Suomen suosituin ja kansainvälisestikin tunnettu maraton on ehdottomasti Helsinki City Marathon. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Suomen urheiluliiton ja omistaja seurojen kuten Helsingin Kisa-Veikkojen, Viipurin Urheilijoiden ja Helsingin Poliisivoimailijoiden kanssa. Tämä kyseinen Maratnon juostaan joka vuosi, ensimmäinen tapahtuma oli jo vuonna 1981, tällöin oli tapahtumassa mukana reilu 1 500 juoksijaa.
Itseä maratonit ovat kiinnostaneet lähes aina ja siksi myös Helsinki City maraton on hyvin tuttu. Tapahtuma järjestettiin 37 ensimmäistä kertaa aina elokuisin, mutta vuonna 2018 tapahtuma siirrettiin toukokuulle. Vuoden 2019 tapahtumassa oli huimat 1800 juoksijaa. Poikkeuksellisesti kuitenkin vuonna 2020 se järjestettiin vasta lokakuun alkupuolella.
Millainen Helsinki City maraton on?
Maratonin matkan virallinen pituus on 42,195 kilometriä. Helsinki City maratoniin kuuluu varsinaisen maratonin lisäksi myös 10 km matka, ½ maraton sekä maraton viesti jossa 4 juoksijaa kukin juoksee 10,55kilometrin mittaisen matkan.
Helsinki City Marathonilla on seuraavat yleiset sarjat: Naiset/Miehet; N/M40, N/M45, N/M50, N/M55, N/M60, N/M65, M70. Osallistuja sijoitetaan aina oikeaan ikäsarjaan automaattisesti syntymäajan mukaan. Hyvä huomioida, että sarja määräytyy juoksuvuoden joulukuun 31. päivän iän mukaan. Alle 40-vuotiaat sijoitetaan automaattisesti yleiseen sarjaan.
Marathonilla on 18 vuoden ikäraja. Osallistumisoikeus on kuitenkin niillä, jotka juoksuvuoden aikana täyttävät 18 vuotta. Alaikäisiä ja lapsijuoksijoita ei kuitenkaan ole unohdettu. Helsinki City Running Day tapahtuma järjestää myös vuosittain minimaratonin, joka on koko perheen riemukas liikuntatapahtuma. Kilometrin mittainen reitti alkaa Töölön Pallokentältä kohti Olympiastadionin maalia, jossa pienet juoksijat saavat maalieväät ja tietenkin mitalit. Töölön pallokentälle on pystytetty useita lapsia viihdyttäviä toimintapisteitä, joissa aika varmasti kuluu nopeasti ennen sekä jälkeen juoksun. Aikuiset ja huoltajat pääsevät mukaan maksutta. Tällä maratonilla ei ole alaikärajaa, vaan kaikki 0–12-vuotiaat voivat osallistua.
Reitin kulku, sekä juoksijoiden huolto
Alkuperäinen reitti oli käytössä vuoteen 2014 saakka. Reitti alkoi Olympiastadionin edestä, ja kiersi aluksi Töölön kaupunginosan, josta matka jatkui Munkkiniemen rantaa pitkin Kuusisaareen, sieltä Lehtisaaren lävitse Espoon puolelle Keilaniemeen. Tämän jälkeen reitti kulki Länsiväylän pohjoispuolella olevan kevyen liikenteen reitin kautta takaisin Helsingin puolelle Lauttasaareen, ja jatkui sieltä Ruoholahteen. Sieltä reitti jatkui kantakaupungin eteläisiä rantoja myöten Eiran ja Kaivopuiston kautta kuuluisalle Kauppatorille ja Esplanadille.
Tässä vaiheessa matkaa kilometrejä oli kertynyt 25 km. Loppumatka taittui Esplanadilta Stadionille takaisin suurelta osin samaa reittiä kuin sinne oli tultukin. Erona kuitenkin se, ettei enää käyty Espoon puolella, vaan oikaistiin Lauttasaaren ja Kaskisaaren kautta Lehtisaareen. Myös Töölö jäi paluumatkalta väliin, sen sijaan juostiin suoraan Munkkiniemestä Olympiastadionille. Tämä reitti siis oli alkuperäinen ja juostiin aina vuoteen 2015 saakka, jolloin otettiin käyttöön uusi Helsinki City Maraton reitti.
Uusi reitti alkaa myös Olympiastadionin edestä Mäntymäentieltä, josta juostaan Urheilukatua pitkin Mannerheimintielle Ruskeasuolle. Sieltä reitti jatkuu Pikkuhuopalahden kautta Munkkiniemeen sekä edelleen Kuusi-, Lehti- ja Kaskisaaren läpi Lauttasaareen ja sieltä vielä Ruoholahteen. Tämän jälkeisessä osiossa kierretään kantakaupungin eteläisiä rantoja Eirassa ja Kaivopuistossa reitin kulkien sieltä Kauppatorille, josta osittain palataan samaa reittiä Ruoholahteen. Ruoholahdesta sitten jatketaan Baanaa myöten Kansalaistorille, josta Töölönlahden länsirantaa myöten Olympiastadionille. Tämän jälkeen juostaan vielä toinen kierros lähes samaa reittiä, mutta Ruoholahdesta ei enää poiketa kuitenkaan rantoja myöten Kauppatorille, vaan sen sijaan Lauttasaaren suunnalta Ruoholahteen saavuttua käännytään suoraan Baanalle ja sitä myötäillen Töölönlahdelle. Juoksun päätepiste on tietenkin varsinaisesti Olympiastadionilla, mutta sen remontin vuoksi maalipaikka on siirretty vuonna 2016 Töölön jalkapallostadionille, joka nykyiseltä nimeltä tunnetaan paremmin Telia 5G Areena. Nykyisin kuitenkin reitin maali on kuitenkin taas Olympiastadionilla.
Maratonin reitti on siis aina tarjoillut juoksijoilleen niin tasaista baanaa kuin puistoja, mieltä rauhoittavia merimaisemia ja itse kantakaupunkia. Reitti on myös AIMS sertifioitu virallinen maratonreitti.
Huolto ja juoma sekä geelipisteitä reitin varrelle mahtuu yhteensä 13. Maalissa sijaitsee myös monipuolinen maalihuolto. Huoltopisteillä on tarjolla urheilujuomia sekä vettä, urheilujuoma tarjoillaan aina ennen vettä. Osasta huoltopisteillä on ollut tarjolla myös Myrttisen suolakurkkuja, maratonin 2 kierroksella tarjoillaan myös Maximin geelejä. Sponsorina urheilujuomiin useimmiten on ollut Leader Performance Sports.
Mitä osallistumismaksu Helsinki City Maratonille sisältää?
13 täyden palvelun virkistäytymisasemaa reitin varrella, monipuolisen maalihuollon Olympiastadionilla. Tietenkin määräajassa juosseet saavat mitalin ja tulospalvelujärjestelmän kautta tulostettavan diplomin. Maksuun sisältyy myös turvallinen varusteiden säilytys ja varustesäilytyskassi, juoksijalle tarjotaan mahdollisuus myös erikseen arvotavaroiden säilytykseen. Tapahtuman henkeen tietenkin kuuluen osallistujat saavat myös virallisen ajanoton ja kansainvälisen tason Ultimate LIVE- tulospalvelun. Osallistujalla on myös mahdollista ostaa erillinen osallistujavakuutus ilmoittautumisen yhteydessä. Hintaan sisältyy myös ”keskeyttäneiden kuljetuspalvelu” jonka tarjoaa TaksiHelsinki. Taksissa voi sitten katsella vaikka erilaisia kivoja elokuvia tai sarjoja. Ensiapupisteet niin reitillä kuin maalissakin kuuluu juoksijoiden käytettäväksi tapahtuman ajan. Kokonaishinta sisältää myös ennen tapahtumaa ilmaisia yhteistreenejä pääkaupunkiseudulla ja tietenkin harjoitteluohjelman!
Juoksutapahtuman osallistumismaksu nousee portaittain, tapahtuman lähestyessä. Hintahaitari on noin 50 eurosta 100 euroon saakka.
Eli näin ollen..
Kyllä se Helsinki City maraton on ihan yhtä mielenkiintoinen kuin joku Bostonin maratoni tai muu vastaava. Suomessakin on paljon tasokkaita juoksijoita, joten varmasti moni pääsee maaliin asti aina vuodesta toiseen. Kiinnostavaa seurattavaa ehdottomasti.